Vydavatelství | Knihy
Zde nabízím knihy, s nimiž jsem nějak osobně spjat - buď jsem na knize spolupracoval jako fotograf nebo jako obrazový redaktor, nebo jsou i o mě :-), nebo knihu vydal kamarád a tímto rozšiřuji povědomost o ní - každopádně všechny kusy zde nabízené mohu směle osobně doporučit ... a nabídnout, mohu přihodit např. k zásilce kalendářů ... samostatně přibyde k ceně (zde uvedena včetně DPH) poštovné.

Pavel Benedikt: Hraju, hraješ, hrajeme
                           aneb
                           Příručka pro hospodské hráče
vydal jsem...
Kniha se věnuje autorovu druhému velkému „koni" - hudbě. Za svůj život hrál v mnoha kapelách, se kterými prošel různými hudebními žánry. O své zkušenosti se s Vámi dělí v této knize - o ty vzpomínkové v kapitolách Vyprávění a o ty teoretické v Lekcích.
Knihu ilustruje množství dobových i soudobých fotografií a hlavně brilantních kreseb Ondry Tůmy.

Součástí je 47 nejoblíbenějších písní, najdete texty i s akordy.

Formát a rozsah: 16x23 cm
"hlavní" kniha: 304 stran (175 stran Vyprávění a 129 stran Lekcí)

vložená příloha "Praxí ověřené akordy": 24 stran

Vydal:
 © Pepa Středa, 2015
   ISBN: 978-80-906258-0-8

Kniha byla úspěšně pokřtěna a je ke koupi:

osobně u autora za 300 Kč, tedy s možností autorského podpisu objednávky posílejte na benedikt.pavel@gmail.com
- na Budějovickém náměstí v Praze 4 po telefonické domluvě - 261263311 - 774371953

samostatně bez objednávky ve spřátelené galerii za 300 Kč
Praha 1 - GALERIE PASTELKA - Malé náměstí 11 - pár kroků od orloje, v pasáži Richtrova domu od Staroměstského nám. do Michalské ulice. Otevírací doba: každý den 11-19h. 25.12. a 1.1. zavřeno. Plaťte prosím hotově.

poštou - na dobírku (300 Kč x ...ks + 80 Kč)
objednávky posílejte
na pepastreda@volny.cz

poštou - s platbou předem na účet (300 Kč x ...ks + 60 Kč)
objednávky posílejte
na  pepastreda@volny.cz

TIP: Objednáte-li zároveň s knihou Šlapu, šlapeš, šlapeme, ušetříte. Objednáte-li 3 ks (v jakékoli kombinaci Šlapu / Hraju... poštovné nebudete platit!

Též je možné knihu koupit v některých knihkupectvích, ovšem díky marži dráž.. Namátkou uvádíme:
NÁCHOD
- Knihkupectví Horová, Palackého 26
VRCHLABÍ
- Knihkupectví KaT, Krkonošská 196

koupě na Slovensku

I na Slovensku je možné knihu koupit v některých knihkupectvích...

více info také na www.slapu.cz

motto:
Říká se, že co Čech, to muzikant a asi na tom něco bude. Stačí si jen v létě vyjet někam na Lužnici, Vltavu nebo jinou vodácky dranděnou řeku, navštívit nějaký podhorský kempík nebo posedět v trempské hospodě. Posadit se a chvíli poslouchat...
Ale pouze někdy, výjimečně a za určitých, těžko definovatelných podmínek, vzniká mezi hráčem a obecenstvem jakási iracionální, ale naprosto specifická kladná zpětná vazba. Emocionální rezonance mezi hudební produkcí a její odezvou, která hráče zpětně nabudí a vybičuje k diametrálně lepšímu výkonu, než by byl za normálních okolností vůbec schopen podat. Je to velmi silný zážitek a pro muzikanty asi ta nejhezčí odměna. Takových chvil je třeba si vážit; je to dar z nebe.

část "Vyprávění"...Hraju, hraješ, hrajeme:
„Myslím si, že je to povídání svým způsobem typické; příběh, který s většími či menšími obměnami mohl prožít prakticky kterýkoli takhle potrefený jedinec, každý amatérský muzikant, který si neoškliví nazývat se hospodským hráčem."

Beletrickou část knížky tvoří autobiografické, ale svým obsahem takřka univerzálně obecné vyprávění jednoho z řady amatérských muzikantů, který se nezdráhá nazvat se „hospodským hráčem". V tomto kaleidoskopu krátkých historek, příhod, gagů i trapasů spojených s muzikou se asi pozná každý, kdo si k této v Česku hojně provozované aktivitě někdy přičuchnul. Vždyť prostředí, situace i okolnosti, které se kolem amatérského muzicírování vyskytují, jsou natolik typické, že si je musí vychutnat asi bez výjimky každý „hospodský hráč".

Netvařme se, prosím, káravě na tento na první pohled opovrženíhodný terminus technikus. Nezaměňujme aktéry s opilci a hospodskými povaleči; opak je pravdou. Být totiž dobrým hospodským hráčem je pocta a vyznamenání. Neboť právě tento druh svérázného živočicha nejtypičtěji reprezentuje českou všelidovou muzikálnost, jíž se právem pyšníme, a má proto největší právo nést pochodeň naší současné „nekomerční a neprofesionální lidové muziky."

část "Lekce"...Příručka pro hospodské hráče:
„Jako v každém oboru i v hudební teorii existují odborníci a laici. Odborník obor ovládá, zatímco laik ví prd. Odborníku není jasné, co na tom laikovi není jasné, zatímco laik nepochopí, jak tomu ten odborník může rozumět. Pro překlenutí této zdánlivě nepřekonatelné propasti jsou užitečnými exempláři právě laici, kterým se postupně podařilo stát se alespoň malými odborníčky, ale ještě si pamatují období, kdy věděli prd. Dosud si dobře vzpomínají na úskalí svého krušného poznávání a dovedou formulovat dotazy, které trápí laiky prahnoucí stát se odborníky. A právě ke snadnějšímu uskutečnění této bohulibé proměny by měla napomoci teoretická část knížky".

Odborná část knihy je rozdělena na dvanáct tématických okruhů. Shrnuje zhuštěně základy hudební teorie, tvorby a názvosloví akordů, harmonie a harmonizace melodií, skladby a aranžmá. Je určena hospodským hráčům střední a vyšší úrovně; amatérským muzikantům, kteří se nebojí podložit svůj praktický hudební um přiměřenou porcí teorie. Poučení tu najdou jak řadoví hráči (kapitoly o tvorbě a názvosloví akordů), tak kapelníci a aranžéři malých amatérských hudebních skupin (harmonie a harmonizace, skladba a aranžování). Zvídavým a technicky zdatným jsou určeny teoretičtější kapitoly a pasáže (soustavy ladění, alikvótní tóny) a hlavně poznámky pod čarou, osvětlující některé hlubší souvislosti. Přiložený sborníček nejpoužívanějších akordů v netradičním uspořádání poslouží všem kytaristům - teoretikům i praktikům.

Pavel Benedikt: Šlapu, šlapeš, šlapeme...
vydal jsem...
Kniha nebo spíš soubor „Šlapu, šlapeš, šlapeme“ obsahuje 14 miniprůvodců po českých a slovenských horách se zaměřením na horačinu (horské boudy, salaše a přístřeší, místa vhodná k bivakování, prameny, nepublikované přístupy k vrcholům, pochodové časy, výšky, převýšení...) plus knížku o tom, jak se chodí po horách a co k tomu patří.
...
kniha je ke koupi:
 
osobně u autora za 450 Kč, tedy s možností autorského podpisu, objednávky posílejte na benedikt.pavel@gmail.com
- na Budějovickém náměstí v Praze 4 po telefonické domluvě - 261263311 - 774371953

samostatně bez objednávky ve spřátelené galerii za 450 Kč
Praha 1 - GALERIE PASTELKA - Malé náměstí 11 - pár kroků od orloje, v pasáži Richtrova domu od Staroměstského nám. do Michalské ulice. Otevírací doba: každý den 11-18h. 25.12. a 1.1. zavřeno. Plaťte prosím hotově.

- poštou - do Balíkovny (450 Kč x ...ks + 65 Kč) - objednávky posílejte na pepastreda@volny.cz najděte si nejbližší balíkovnu na www.balikovna.cz
- poštou - s platbou předem na účet (450 Kč x ...ks + 100 Kč) - objednávky posílejte na  pepastreda@volny.cz
- poštou - na dobírku (450 Kč x ...ks + 140 Kč) - objednávky posílejte na pepastreda@volny.cz
info také na www.slapu.cz
TIP: Objednáte-li zároveň s knihou Hraju, hraješ, hrajeme, ušetříte. Objednáte-li 3 ks (v jakékoli kombinaci Šlapu / Hraju... poštovné nebudete platit!
šlapu, šlapeš, šlapeme

V této lehčí formou psané „beletrii“ jsou například kapitoly o horalském vybavení a orientaci v horách. Náplň průvodců vznikala na základě vlastních poznámek drápaných do „horalských notýsků“ bezprostředně v terénu na túrách a je doplněna množstvím fotografií, zejména podrobně popsanými fotografickými panorámaty hor nejčastěji od fotografa Pepy Středy.

Formát: A5 (450 stran se 130ti fotografiemi, z toho 40 panorámat)
Rozsah: v deskách: "kniha" (tzv. INFORMÁTOR) + 14 miniprůvodců (tzv. INSPIRÁTOR: Beskydy / Jizerské hory / Krkonoše / Šumava / Bukovské vrchy a Vihorlat / Chočské vrchy / Malá Fatra / Nízké Tatry / Roháče  / Slovenské Rudohorie a Slovenský ráj / Slovenský kras / Strážovské a Súľovské vrchy / Veľká Fatra / Vysoké Tatry)
Vydal: © Pepa Středa, 2010


50 let softballu a baseballu
dělal jsem obrazovou redakci:
Kniha představuje vývoj pálkovacích her v Česku od nejrannějších začátků po současnost. Skoro 700 fotografií dělá z publikace unikátní dokument tohoto sportu u nás.

Formát: 18/26 cm
Rozsah:264 stran
Tisk: křída / barva
Vydal: © Česká softballová a Česká baseballová asociace, 2014
Cena: 350 Kč ... objednávky přímo na info@softball.cz
 
50 let softballu a baseballu

Marie Brožová: DUŠE STROMŮ, KAMENŮ a další tituly
        (medicína pro oči i pro duši)

Osobně doporučuji řadu knih od Marie Brožové:

Duše stromů: Obrazy – portréty duší stromů a příběhy, které autorka napsala o tom, jak se duše stromu setkává s člověkem, předává mu svou medicínu a pomáhá mu ve složité životní situaci. Další tituly viz web autorky...
Příběhy pro dospělé, resp. dítě v každém z nás.

Formát: 21/30 cm většinou
Rozsah: vázáno, plnobarevný tisk na křídovém papíře
Vydal: © Nakladatelství Martin Brož – OBHAJOBA PASTELKY
Cena: ke koupi v GAlerii Pastelka nebo přímo přes www.mariemab.com

AG - Allan Gintel (Ivo Jirásek editor)
 
Sborník věnovaný osobnosti iniciátora a zakladatele projektu Gymnasion, Prázdninové školy Lipnice, několika nadací a řady dalších společností. Odborné studie, osobní vzpomínky, reflexe či vyznání více než třiceti autorek a autorů jsou doplněny výběrem textů AG (zejména z oblasti zážitkové pedagogiky, původně otištěných v dnes již většinou nedostupných publikacích) a uvozeny životopisným vzpomínáním AG.

Formát: 16/23 cm
Rozsah: 256 stran
Tisk: černobílý / duplex
Vydal: © Univerzita Palackého v Olomouci, 2013

Cena:
0 Kč ... objednávky pište přímo na radek.hanus@upol.cz
AG

ZET - Miloš Zapletal ... Pět životů (Ivo Jirásek editor)
dělal jsem obrazovou redakci: 
Sborník o možná tajuplném (vždy byl spíš raději v pozadí nepoznán) neúnavném sběrateli her a spisovateli a... skautovi, a... Setkáváme se zde nikoliv pouze s osobními vzpomínkami, ale i s názory, idejemi, myšlenkovými souvislostmi s historickým, etickým i pedagogickým rozměrem.

Formát: 16/23 cm
Rozsah: 334 stran
Tisk: černobílý / duplex
Vydal: © Univerzita Palackého v Olomouci, 2010
Cena: asi 330 Kč ... objednávky pište přímo na prodejna.vup@upol.cz
ZET

Fenomén Foglar (Ivo Jirásek editor)
dělal jsem obrazovou redakci:
Rychlé šípy zná asi každý... stejně jako ježka v kleci. Několik desetiletí ovlivňoval naše dospívání ... o tom všem a o tom, jaké stopy a odkazy v kom zanechal a co si myslí o jeho díle - z mnoha úhlů pohledu, mluví asi 50 osobností z různých oborů v  tomto sborníku. Doprovází je množství i dosud nepublikovaných fotografií.

Formát: 16/23 cm
Rozsah: 490 stran
Tisk: černobílý / barevný
Vydal: © Prázdninová škola Lipnice o.s., 2007
Cena: vyprodáno
Fenomén Foglar

Večery s fotografem (Edita Pacovská & Jiří Heller)

Pod hlavičkou IDIFu již od roku 2005 běží unikátní projekt Večery s foto- grafem, který dává zájemcům možnost setkat se s předními českými fotografy. A na této tradici staví i nová stejnojmenná publikace, která představuje osmnáct předních soudobých českých fotografů formou osobních rozhovorů a výběru z jejich tvorby.

Kniha přestavuje následující osmnáctku fotografů: Brunclíková / Cudlín / Dostál / Eichler / Ksandr / Kula / Kydrnová / Malý / Pokorný / Rodinger / Saudek / Saudková / Sejkot / Středa / Šibík / Špaček / Štreit / Wišniewski

Formát:
 28/21 cm
Rozsah: 198 plnobarevných stran
Vydal:
© Institut digitální fotografie s.r.o., 2007

Cena: 350 Kč ... ke koupi zde pepastreda@volny.cz

časopis Gymnasion
jsem jeho obrazovým redaktorem:
Zabývá se zážitkovou pedagogikou, půlročník, vyšlo již přes dvacet "papírových tištěných" čísel, také funguje jako webový portál www.gymnasion.org. Časopis nabízí prostor pro diskusi o metodách vzdělávání zážitkem, pro teoretické poznatky i originální zkušenosti z praxe doma i v zahraničí, k polemikám, k burze nápadů. Pro zájemce z oblasti vzdělávání, využití volného času, personalistiky, pro všechny, které zážitek zajímá jako metoda vzdělávání.

Formát: 16/23 cm
Rozsah: 100-200 stran dle konkrétního čísla.
Vydává:
č. 1-10 © Prázdninová škola Lipnice o.s. (2004-2008), od č. 11 © Gymnasion o.p.s. (od 2009)
Tisk: černobílý
Cena: objednávky pište přímo přes www.gymnasion.org
časopis Gymnasion

Publikování obsahu, fotografií nebo jejich částí podléhá autorskému zákonu a je zapovězeno bez předchozího souhlasu autora
Copyright © pepastreda.cz / FiolaSoft Studio
Partneři
cz.jooble.org